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Dear Contracts and Covenants Review team, 

We welcome the opportunity to provide feedback on the Office of the Registrar General’s 
discussion paper which considers options to reform the laws affecting off the plan contracts and 
covenants.  

Our members include the nation's major investors, owners, managers, developers, designers and 
builders of property of all asset classes. They create landmark projects, environments, and 
communities where people can live, work, shop, and play. The property industry shapes the future 
of our cities and has a deep long-term interest in seeing them prosper as productive, sustainable, 
and safe places.  

We acknowledge the importance of the legal framework surrounding off the plan contracts and 
covenants and recognises the need for it to remain flexible and adaptable to the changing nature 
of development. We also recognise the need for these reforms to promote certainty for 
developers, property owners and other stakeholders, while ensuring the delivery of high-quality 
urban environments.  

The Property Council’s responses to the questions posed in the discussion paper are provided in 
the attachment. We welcome the opportunity to be involved in future consultation on legislation 
and/or regulations arising from this review to ensure that reforms balance consumer protections 
with the commercial realities of property development.  

We thank the Office of the Registrar General for the opportunity to provide a submission to this 
discussion paper. If you have any questions about this submission, please contact NSW Policy 
Manager, Emma Thompson at ethompson@propertycouncil.com.au or by phone on 0458 294 817.  

Yours sincerely, 

 

Katie Stevenson 
NSW Executive Director 
Property Council of Australia
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CONTRACTS AND COVENANTS DISCUSSION PAPER 

Part A: Off the Plan Contracts 
Question Comments 
Question A1: Should the Disclosure Statement be expanded to require 
status information about development milestones? If so, what milestones 
should be disclosed? 

The Property Council broadly supports the expansion of the Disclosure 
Statement to include status information about development milestones, as 
this will enhance transparency and provide buyers with realistic 
expectations. We believe obtaining a Subdivision Certificate, Section 68 
Approval or a Section 73 Compliance Certificate should not be included as 
disclosures that would inform a purchaser about the status of the 
development. A more meaningful milestone would be whether a 
Construction Certificate has been obtained or whether construction has 
commenced on a site. 

Question A2: Should the developer be required to provide updates as 
development milestones are met? If so, what time period for notification do 
you think would be appropriate? 

The requirement to provide development updates will aid in transparency 
and open dialogue with purchasers. However, any requirements imposed on 
developers need to be done in a way that balances transparency with 
administrative efficiency. Updates on development milestones should also 
be a different regime to the Disclosure Statement. 
 
Updates should be limited to ‘significant’ milestones, acknowledging that 
each development is different and what is significant to one may differ to 
another. As such, it will be important to define the scope and parameters of 
a significant milestone. Care should be taken when drafting any future 
changes to the legislation/regulations to ensure that the milestones are not 
treated as sunset dates triggering recission rights.  
 
One alternative could be to simplify this to a 6-monthly progress update on 
say, 1 June and 1 December, annually. This can be a more generic update 
about specified milestones achieved during a 6-month period, which will 



 

 

also give developers greater incentive to have ‘checked off’ as much as 
possible during each 6-month period.  

Question A3: Should the developer disclose their ownership status of the 
development site in the contract? If so, should the developer also be 
required to set out the basis upon which they expect to become owner? 

The Property Council supports the ownership status being disclosed in the 
contract for sale, noting this is already market practice. A simple search by 
a lawyer that should always be done before a contract is entered into will 
reveal who owns the property.  
 
In relation to the second part of the question, a developer should only be 
required to state that they have a legally enforceable right to acquire the 
land and there should be no obligation to disclose the nature of that right 
(i.e., how the transaction has been documented and the structure that may 
have been used). 

Question A4: How do you think the disclosure in Question 3 above could 
best be achieved? For example, in the Disclosure Statement, as a 
prescribed term of the contract, or in some other way? 

The disclosure question could be included in the Disclosure Statement as a 
yes/no question, with a section to allow the vendor to add further details 
and reference relevant clause(s) of the contract as needed. It is important 
that the information contained within the Disclosure Statement is short and 
simple. 

Question A5: If the developer has not provided a warning statement or 
disclosed that they do not own the land, what action should the buyer be 
able to take? For example, rescind within a certain time after exchange of 
contracts, at any time before completion, or at any time before the 
developer becomes the owner of the land, or some other remedy? 

Like a failure to attach a prescribed document or warning statement, the 
remedy for the purchase should be a 14-day recission right. It should be 
immediately apparent to a purchaser whether the vendor owns the land, 
noting that a contract for sale will include a title search which notes the 
registered proprietor of the land. 

Question A6: Should the definition of ‘sunset event’ be expanded to include 
other events, requiring Court approval to terminate contracts? 

No. Imposing additional or specific sunset events could reduce sellers’ 
flexibility in navigating market dynamics. The ability to manage risks and 
swiftly and respond to changing market conditions is paramount for the 
residential development industry. 
 
If any change to the definition of ‘sunset event’ is proposed, it should only 
be clarified to accord with the original rationale for the inclusion of section 



 

 

66ZL the Conveyancing Act. Other sunset dates (for example, in respect of 
development consent or minimum lot sales) were not intended to be, and 
should not be, regulated by this section of the Act.  
 
Court proceedings are not necessarily the most efficient or best way to 
determine such matters, and consideration should be given to whether 
expanding NCAT’s jurisdiction (with appropriate resourcing) will be more 
effective. 
 
Notwithstanding the above, failing to obtain finance approval and obtaining 
development approval by a certain date should be events that trigger the 
right for either the vendor or purchaser to terminate the contract without 
Supreme Court approval. We suggest such events are called ‘condition 
precedent events’ as they are conditions that need to be satisfied before 
the development can commence. If you cannot get finance or development 
approval, a development cannot proceed and having the Supreme Court 
decide this would be problematic for developers. Having these 
circumstances called something other than a ‘sunset event’ would be useful 
and by having them occur at an earlier point in time, it gives the purchaser 
the ability to not need to wait for the sunset event to terminate the 
contract.  

Question A7: What events should be included in this definition? Refer to above comments.  

Question A8: Should there be a limit on the developer’s ability to extend 
sunset dates? If so, would this be best achieved by a cap on the number of 
extensions or a maximum period for any extension? 

This should remain a matter that is negotiated contractually between the 
vendor and purchaser. If a contract includes a cap on the number of 
extensions to sunset dates, this should be determined by the developer on 
a case-by-case basis rather than being prescribed. 

Question A9: Should the legislation set a maximum period by which a 
developer must settle an off the plan contract? If so, what should the 
maximum period be - for strata plans and for land developments? 

If a maximum settlement period were to be introduced, we recommend the 
maximum period for strata plans should be 6 years, and 2 years for land 
developments. The time period may need to be flexible as the delivery of a 



 

 

small apartment block with 20 units would have a different timeline to that 
of a multi-use tower with 300 units.  

Any changes to the legislation should make it clear whether a sunset date 
nominated in the contract can exceed the statutory timeframe.  

Question A10: Should the legislation limit the developer’s ability to extend a 
sunset clause to only specific circumstances (e.g. adverse weather)? If so, 
what should those circumstances be? 

Sunset clause extensions should be allowed in circumstances beyond the 
developer’s control. Limits on what constitutes a ‘specific circumstance’ 
could increase the risk of project cancellations, reducing housing supply.  
 
We note that if a maximum period is introduced as suggested in Question 
A9, this becomes less of an issue.  

Question A11: If legislative caps are placed on the developer’s ability to 
extend the sunset date, should the developer be able to seek approval of 
the Court to extend the sunset date? In what circumstances should this 
apply? 

There should be no requirement to seek approval of the Court to extend the 
sunset date in circumstances where they can demonstrate that the delay 
was beyond their control and that they have taken reasonable steps to meet 
the original sunset date. 

Question A12: Do you support a statutory requirement for developers to 
take reasonable steps to meet sunset dates, and to provide evidence of 
those steps to the buyer (and the Court) when seeking to extend sunset 
dates? 

No. The commentary in the discussion paper on this issue is too simplistic 
as the purchaser generally has rights under the contract and at law. In the 
event that the vendor does nothing (i.e., if the vendor may be taken to have 
repudiated the contract), the purchaser is entitled to rescind.  

Question A13: What mechanisms do you think could assist in compelling 
developers to perform obligations under the contract (e.g. penalty for non-
compliance)? 

No mechanism required. Developers are already incentivised to perform 
their obligations under the contract. 

Question A14: Are there circumstances where it would be appropriate for 
the Court to make an order permitting the vendor to rescind under a sunset 
clause but where an award of damages should include a component for 
capital gain attributed to the vendor through rising land values? 

We recommend that the current legislated position remains unchanged as 
the Act already provides that damages may be awarded in certain 
circumstances.  



 

 

Question A15: Should s 66ZS be amended to allow the Court to consider 
capital gains as part of any claim for an award of damages? 

No, further legislative changes should not be required. 
 

Question A16: Do you support a statutory requirement for developers to 
request that an off the plan contract notification be recorded on the 
development site? 

We would support a statutory requirement for a Registrar General’s caveat 
upon the first off-the-plan sale, as this is an essential step from the 
purchaser’s perspective. However, this process should be automated to 
prevent delays and should not hinder necessary financial dealings (including 
mortgages) or registration of plans and other instruments required to 
progress the development. The only restriction in respect of the Registrar 
General’s caveat should be on the transfer of land, unless a new owner is 
taken to be automatically bund by any pre-existing off-the-plan contracts. 
 
We also suggest there should be a bespoke form of Registrar General’s 
caveat for off-the-plan contracts rather than relying on the current regime. 
 

Question A17: Would this requirement add unreasonable cost or delay to the 
development process? 

Yes, if the process is not automated and the right to register dealings, plans 
and instruments other than a transfer of land are automatic and do not 
require consent.  
 

Question A18: What types of dealings and instruments should be prevented 
from being registered while an off the plan contract notification is in place? 

The caveat should only prevent the transfer of land where there is no 
recognition of purchaser interests as part of the transfer but should not 
block necessary dealings such as mortgages or infrastructure-related 
leases, plans, dealings and other instruments that are required for the 
development. Ensuring commercial flexibility is essential to maintaining 
project momentum. 

 

 

 



 

 

Part B: Obsolete Restrictive Covenants 
Question Comments 
Question B1: Should section 81A be expanded to include additional types of 
old covenants that can be deemed obsolete after 12 years? If so, what types 
of covenants should be included? 

Yes, section 81A should be expanded to include additional types of old 
covenants, noting that most local environmental plans provide for 
covenants to be overridden or suspended in any event if a development 
application is granted to that effect. These could include farming, minimum 
building setbacks, restrictions on advertising hoardings and height 
restrictions. We recommend that the expanded regime be forward-looking 
and only apply where no sunset date is included in the instrument creating 
the encumbrance.  

Question B2: Is there some other way of identifying covenants that may 
have become obsolete (perhaps by differentiating between covenants 
created to benefit one of 2 specific parcels and those applying generally to 
an entire subdivision development)? 

Covenants could be identified as obsolete by differentiating between those 
created to benefit specific parcels and those applying generally to an entire 
subdivision development. However, this should not limit their ability to be 
removed as part of the regime, as there are many old obsolete covenants 
that apply to one or two lots in a subdivision.  
 
Covenants that apply broadly and no longer serve their original purpose 
should be deemed obsolete. 

Question B3: Should Part 4A be amended to remove the need for notice of 
an application by presuming extinguishment of a building materials, fencing 
or value of structures covenant after 12 years? 

Yes, Part 4A should be amended to presume extinguishment of these 
covenants after 12 years, removing the need for notice of application. This 
should also apply to the old advertising, prescribed setbacks and other old 
covenants referenced in the Discussion Paper, as per Questions B1 and B2.  

Question B4: If a requirement for notice is retained, should the class of 
persons required to be served be reduced? If so, to who? 

Notice requirements should be removed entirely. If it must remain, it should 
be limited to the current registered proprietor only, given that many old 
restrictions refer to specific people who are deceased or companies that 
are no longer in existence.  

Question B5: Should all new restrictive covenants be time limited? If so, 
what should that limit be? 

Yes, all new restrictive covenants should be time limited. A maximum 
period of 20 years would be appropriate, aligning with recommendations 
from other jurisdictions to provide a balance between the interests of 



 

 

developers and future landowners. We encourage that shorter time periods 
are outlined in the instrument. There should be an option for an extension 
through an administrative process.  

Question B6: Should there be any exceptions to the time limit or a process 
to allow for extension of the effect of a restrictive covenant? 

Yes, there should be a process to allow for the extension of a restrictive 
covenant if it continues to serve a significant and valuable purpose.  

Question B7: Should section 89 of the Conveyancing Act be expanded to 
specifically include consideration of planning schemes in the exercise of its 
powers? If so, should it be a factor to be considered by the court or a 
separate ground? 

No comment. 

Question B8: Should there be any limitations? No comment. 

 


