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Re: Assessment Improvements Code Amendment 

The Property Council of Australia is the leading advocate for Australia’s largest industry – property.  

Our members have a direct interest in ensuring that planning reform delivers outcomes that 
increase housing supply, innovation and flexibility in housing choice for the markets they serve.  

We therefore thank the South Australian Government for the opportunity to provide feedback on 
the proposed Assessment Improvements Code Amendment. 

The Property Council made a submission in 2022 to the Planning System Implementation Review 
Expert Panel (the Stimson Review). We understand that this Code Amendment process builds on 
the work of the Expert Panel along with the Miscellaneous Technical Enhancements Code 
Amendment. 

We thank you for your consideration of this submission. 

 

 

  

Bruce Djite 
SA Executive Director, 
Property Council 
 

  

 

 
 

 

 

 



 

 

 

Introduction 
 

The Property Council understands that the Code Amendment applies to the whole of South 
Australia and that it is focused on technical matters related to the policies and wording within the 
Code related to: 

 Part 1 – Rules of Interpretation 
 Part 2 – Zones and Sub Zones 
 Part 3 – Overlays 
 Part 4 – General Development Policies 
 Part 7 – Land Use Definitions 
 Part 8 – Administrative Terms and Definitions 
 Part 9 – Referrals 

We also understand that the Code Amendment will assist in the delivery of some of the 
recommendations outlined in the Final Report of the Expert Panel including: 

 Covered Car Parking Spaces 
 Heritage 
 Language and Consistency 
 Definitions 
 Policy Applicability 
 Car Parking Requirements  

The Property Council’s submission will focus on a select number of issues under ‘Part 4 
Investigations’ of the consultation paper.  

 

Investigations – 4.1 Rules of interpretation 
 

 Regarding Section 4.1.1 Performance Assessed Development – We note the intention for 
the proposed clarification of the rules of interpretation relating to Table 3 Performance 
Assessed Developments. It is however critical that all of the necessary provisions for the 
assessment of “Table 3 Developments” are in fact included in the Table. To the extent we 
note the matters of inconsistent policy linkages have been identified and proposed to be 
corrected in Section 4.2 
 

 General point - The proposed changes in the Code Amendment fail to address the inherent 
issues that are currently being perpetuated by a conservative or potentially misconstrued 
reading/interpretation of Part 1 – Designated Performance Features. Under the heading of 
“Policies - Desired Outcomes and Performance Outcomes”, the following text is used for 
the interpretation of how to apply Designated Performance Features (DPF): 

 
o “In order to assist a relevant authority to interpret the performance outcomes, in 

some cases the policy includes a standard outcome which will generally meet the 



 

 

corresponding performance outcome (a designated performance feature or DPF). A 
DPF provides a guide to a relevant authority as to what is generally considered to 
satisfy the corresponding performance outcome but does not need to necessarily 
be satisfied to meet the performance outcome and does not derogate from the 
discretion to determine that the outcome is met in another way, or from the need to 
assess development on its merits against all relevant policies.” 

 
There is an interpretation being promoted that suggests if you meet a DPF then you may 
not have necessarily met the corresponding PO because of the use of the words “generally 
considered to satisfy the corresponding performance outcome”.  
 
We submit that this interpretation undermines the structure and intent of the Planning 
and Design Code and is inconsistent with the worldwide application of Performance Based 
Planning Policy, which is premised on the basis of, if you meet the corresponding 
Standard Acceptable Criteria you meet the Performance Based Outcome. If it was to be 
read otherwise, there would be no role for the fact that the DTS and the DPF represent one 
and the same criteria. 
 
Some planning authorities assert that even if you meet the standard outcome in a DPF you 
do not necessarily achieve the corresponding Performance Outcome. It is entirely 
reasonable for applicants for consent to be afforded the security of knowing that if they 
design a development which meets a DPF that they will achieve the corresponding PO. To 
do otherwise defeats the purpose of the DPF.  
 

 Additional General Comment - The Property Council also encourages amendments to be 
made to the Rules of Interpretation which clarify what consideration is to be given to 
Character Area Statements. To explain: 
 

o PO 1.1 of the Character Area Overlay provides as follows: All development is 
undertaken having consideration to the valued attributes expressed in the 
Character Area Statement. 
 

o Character Area Statements then contain a table with various attributes in 
localities. To give an example, in one of the CAS’s it says: Architectural styles, 
detailing and built form features – still some remaining examples of bungalows west 
of the railway line.  

 
What is the relevant authority to do with this in their assessment? Providing clarification 
about what Character Area Statements mean, what their intent is and how the relevant 
authority is to practically give consideration to them a planning assessment will greatly 
assist. 
 

Investigations – 4.2 Language, Consistency and Policy Applicability 
 
 

 Regarding 4.2.1, the Property Council would strongly support the recommendation. From a 
statutory interpretation point of view, clarifying the use of 'And' and 'Or' is critical to ensure 
the proper and most efficient implementation of the DTS/DPF provisions in all policies. 



 

 

The clearer the policy is the more consistent the approach is from the relevant authority 
and will minimise the risk of differing interpretation in decision making under the PDI Act. 
Whilst the Property Council generally agrees in principle it will of course be necessary to 
see the details of the where ‘and/or’ is applied in respect of the specific policies.  
 

 4.2.5 Without doing a whole of Code audit it is difficult to comment on the specific 
inconsistencies that have been identified for the amendment, however the Property 
Council endorses the correction of errors in documentation of policy. 
 

 4.2.13 The Property Council endorses the clarification of the misconstrued interpretation 
associated with the application of marked accessible car parking. 
 

 4.2.14There is an inherent disconnect between the application of the Planning 
Development and Infrastructure Act 2016 and the inclusion of policy or tightening of policy 
associated with the display of third-party advertising.  
 
An advertisement is clearly able to be considered as a “Land Use” by virtue of its inclusion 
under PO1.1 in most commercial zones relating to the types of land use that are considered 
to be appropriate in the respective zone. The Development Regulations clearly exempt the 
change in the content of a sign from the definition of Development.  
 
The inclusion of Policy seeking to limit “Advertising Content” (P03.1) in the General Policies 
Section of the Code and more specifically any changes to such Policy undermines the 
fundamental framework of the Act and Regulations that do not seek to control the content 
of advertising signs.  

 
Given that advertisements are a clearly anticipated land use and that third party 
advertisements are a legitimate and lawful business operation, explicit acknowledgement 
of the existence of third-party advertising should be made in the Code via this Code 
Amendment process.  

We suggest the following changes: 

 PO3.1 should be deleted in its entirety and the control of signage should be limited 
to a contextual assessment of size and number to manage any concern regarding 
“Visual Clutter”. 

 
 Explicitly allow third party advertisements by defining the same. 

 
 Provide guidance to applicants as to appropriate locations for such development 

which could include limiting third party advertising to: 
o State Maintained Roads 
o Centre Zones 
o Employment/Strategic Employment Zones; and 
o Avoiding Neighbourhood-Type Zones. 
 

 Ensure there are no DTS/DPF criteria applicable to third party advertising 
applications to make it abundantly clear to planning authorities that a performance 
assessed outcome is to occur.  

 



 

 

 General Point - Definition – Trade Training Facility: While the Property Council endorses 
the ability for greater certainty in understanding definitions for land uses, it is noted that 
“Training Facility” is not defined. The introduction of a sub-category to an undefined Land 
Use Term, which is referenced throughout the land use tables/PO of the Code, could do 
with greater explanation. 

Investigations – 4.5 Administrative Terms and Definitions 
 

 
 4.5.1 – Building Height Definition: The Property Council supports the intent to provide 

greater clarity to the Building Height Definition in order to avoid ambiguity, however the 
changes to the definition do not currently provide sufficient clarification. Specifically, 
where horizontally on a site is the newly identified “reference point” to be identified? Is 
that to be taken at the lowest natural or finished ground level of the “site”, or from the 
point, directly below the highest point of the building? This is currently not clear from the 
changes made to the definition. We do not believe that the illustration (Column C) 
currently affords sufficient guidance to the interpretation of this definition as it fails to 
include examples associated with cut or fill nor does it include a building to reference the 
height from. Furthermore, the list of excluded examples for being included in the 
measurement of building height should be expanded to include roof top plant and 
equipment, lift overruns and the like, all of which are elements that have previously been 
excluded by reference in specific Development Plans and are all relatively minor built form 
elements that are typically located above the finished roof height. 
 
The proposed amendment to the definition of “building height” is partly helpful, although it 
does not address lift overruns and fire stairs.   
 
Lift overruns and fire stairs do not meaningfully add to the visual bulk of buildings, are 
typically a small fraction of the area of the building and are typically set in from the roof 
edge so as to not be visible.  
 
The practical reality of not allowing lift overruns and fire stairs to be excluded is that it 
discourages the creation of roof top gardens and other future uses of roof areas.   
 
Having regard to the above, the Property Council strongly encourages further amendment 
to the definition of “building height” such that lift overruns and fire stairs are excluded 
from the measurement. This could readily be achieved by the following additions to the list 
of things that are not included in the existing definition – i.e.  
 

o Means the maximum vertical distance between the lower of the natural or finished 
ground level or a measurement point specified by the applicable policy of the Code 
(in which case the Code policy will prevail in the event of any inconsistency) at any 
point of any part of a building and the finished roof height at its highest point, 
ignoring any antenna, aerial, chimney, flagpole or the like. For the purposes of this 
definition, building does not include any of the following: 



 

 

(a) flues connected to a sewerage system 
(b) telecommunications facility tower or monopole 
(c) electricity pole or tower 
(d) lift overruns 
(e) fire stairs  
(f) or any similar structure. 

 
 4.5.2 – Primary Street Frontage Definition: The Property Council is not convinced that the 

amendments to the definition for Primary Street frontage for Corner Sites are yet to 
satisfactorily address the need to define primary street frontage. The use of the term 
primary street frontage is typically used to assist in assessing street setbacks to ensure 
that where there is need for consistency of street setbacks to maintain character, those 
setbacks are recognised and responded to accordingly. The proposed changes will 
undermine the current policy intent. 

 

Investigations – 4.6 Targeted Policy Updates 

 
 4.6.1 Local Heritage Place Demolition Policy: The proposed wording changes to Local 

Heritage Demolition Policy undermines the fundamentally hierarchical nature of Heritage 
Policy which has over time become more blurred. The heritage hierarchy comprising State 
Heritage Areas, State Heritage Places, Local Heritage Places, Historic Conservation 
Areas, Representative Buildings, Character Areas. Elevating the demolition policy to 
include the same wording utilised for the consideration of the demolition of State 
Heritage items erodes the hierarchy to the extent of questioning whether there is a need 
to distinguish between State and Local Heritage items. The Property Council supports the 
need to maintain and distinguish the different values of a State and a Local heritage place 
and accordingly policy associated with the demolition of such places, where appropriate, 
needs to be able to distinguish the criteria and reasons as to when such demolition may be 
warranted. 

 
 In addition and not included within the Code amendment but requiring attention is 

clarification associated with the terminology “Partial Demolition” where it is used as a 
trigger for public notification. Currently, the application of this trigger would involve any 
extent of demolition no matter how minor, associated with changes or amendments to the 
existing building, including where such demolition may be required to facilitate the 
restoration and maintenance of the building. This cannot be the intent behind the 
inclusion of this phrase into the public notification criteria, and as such the Property 
Council requests that the phrase “Partial Demolition” be further clarified by definition or 
other means. 

 
 

 

 

 



 

 

 

 


